Therapie voor welzijn in seks & relatie

Traumaseksualiteit

Traumaseksualiteit is een nieuw specialisme dat ingaat op de impact van seksueel misbruik op de gehele ontwikkeling. Tot nu toe was er te weinig oog voor hoe alles met elkaar te maken heeft. Vele slachtoffers van seksueel misbruik zijn daardoor jarenlang onterecht gediagnostiseerd, en niet effectief behandeld. Door het missen van de onbenoembare doch werkelijke pijn, het geheim, verwarring, schuldgevoelens en de metershoge schaamte raken vele slachtoffers depressief en verslaafd.

Nadat jarenlange verwarring, het niet begrepen voelen, ervaren slachtoffers ondertussen machteloosheid om nog ergens energie in te steken, of juist continu doorzetten en werken om niet te hoeven stilstaan, en voelen.

Een plotseling verandering in het leven, of een trigger kan dan de boel opeens aanwakkeren waardoor traumaverwerking opnieuw, of voor het eerst een optie is.

Traumaseksualiteit heeft aandacht voor het seksueel welzijn en de ervaren seksuele problemen zoals verwarring over gevoel, lijf, zelfbeeld en relaties. Er komt duidelijkheid over de voortdurende beleving van beschamend en eventueel aanwezig destructieve seksueel gedrag.

Na een trauma weer genieten van seks? Dat kan!

Hoop en lichtpuntjes

Hoewel seksueel misbruik een heftig onderwerp is, is het mijn intentie om naast de donkere kant, juist ook te focussen op de lichtpuntjes. Bijvoorbeeld de voorzichtige hoop dat er toch liefde is, en het innerlijk vertrouwen op je gevoel om bewuste nabijheid van je lief, iemand die je vertrouwd te kunnen toelaten voor werkelijk respectvol en verdiepend contact. Je kan bij mij terecht voor het opbloeien van je seksleven, nadat je elders traumatherapie hebt gehad. Enerzijds kunnen het de partners zijn die het afwachten zat zijn. Al zo lang voelen ze zich ´in de wacht gezet` omdat hun lief vanwege PTSS niet in staat is om met hen te vrijen. Anderzijds kan het zijn dat je als misbruikte zelf klaar bent met het verleden! ´Ik zou me zo graag eens ontspannen willen voelen, een normaal seksleven hebben’, is een veel gehoorde uitspraak.

Naast de gesprekken over hoe het vrijen tot nu toe gaat, of ging, en wat de verwachtingen zijn. Is het ook van belang informatie te hebben over enkele veelvoorkomende type gedragingen en seksuele neigingen bij slachtoffers van seksueel misbruik. Bijvoorbeeld een mogelijk ´dwangmatige` routine, opkomende dissociatie, prestatiedruk, vermijden van of extra behoefte aan sensaties en opwinding, opduikende (mogelijk verwarrende) emoties en alle twijfels die er zijn over het toekomstige vrijen. Immers als slachtoffer van seksueel misbruik stond je in de overleef en de aanpasmodus.

Nu, in deze nieuwe realiteit gaat het erom de aanwezige onrust en alertheid te leren herkennen en te gebruiken om aan te geven wat je nodig hebt, voordat je je kunt overgeven aan het seksuele spel.

Voor meer informatie over de sterke link tussen seksualiteit en trauma verwijs ik naar www.traumaseksualiteit.nl

Manon Volkers kent het traumawerk van binnen uit. Zelf werkt ze regelmatig als medebehandelaar in het Traumacentrum Nederland te Vorden. Zo is ze bekend met de intense behandeling die mensen hebben ondergaan.