Therapie voor welzijn in seks & relatie

Problemen met seks

Seksuele klachten bij jezelf of partner

  • Geen of minder zin in vrijen, ontevredenheid over seks, jezelf niet kunnen overgeven
  • Geen opwinding voelen, erectieprobleem, (angst voor) pijn bij gemeenschap
  • Te snel, vertraagd of niet tot orgasme komen
  • Seksverslaving
  • Genderdysforie, niet thuis voelen in je lijf

Jezelf laten zien en geraakt worden

Voor velen is seks een kwetsbaar onderwerp en daarom voelt het spannend om te delen waar we precies naar verlangen. Het is heel normaal om gevoelig te zijn voor afwijzing. Binnen langdurige partnerrelaties lijkt het delen van behoeften steeds lastig te worden. Een veel voorkomend probleem is verschil in seksueel verlangen.

De meeste mensen raken verstrikt in dialogen over een normale frequentie en de mate waarin er initiatief wordt genomen. Uiteindelijk kan de afwijzing en kritiek tegenover elkaar de relatie verzuren, en blijven we eenzaam achter. Er kunnen zelfs twijfels ontstaan over de bestendigheid van de relatie. Wanneer de sensualiteit is verdwenen wordt nogal eens de conclusie getrokken dat ‘DE LIEFDE OVER IS’.

‘Ze is zo dichtbij, maar ik kan haar niet meer bereiken’. / ‘Ik voel me niet begeerd door jou!`. / ´De seks tussen ons is enkel een fysiek kunstje´

Geen seksuele voldoening

De expressie van onze verlangens en de beleving van seks kent grote verschillen. Het is lang niet altijd duidelijk in hoeverre opwinding ook daadwerkelijk plezier en voldoening geeft. Zo kan de een de beleving hebben van leuke en goede seks, terwijl de ander de seksuele activiteit een saaie bedoeling vindt. Het kan zelfs gebeuren dat de seks met ongemak, spanning en soms vervreemding wordt ervaren. Het verschilt per persoon in hoeverre daar wel of helemaal niet over wordt gezegd. Wellicht val je huilend in slaap van het gemis van iets, negeer je de onvrede of kijk je juist om je heen voor nieuw vermaak? In het geval er wel wordt gesproken, is er onbegrip over standjes, wel of geen orgasme, het erectievermogen, pijn tijdens seks, en de manier van initiatief nemen en stimulatie.

Seksuele klachten kunnen zo lang voortduren, dat men de hoop op verbetering gaat verliezen. Om werkelijk dichter bij elkaar te komen is het echter van belang bewust te worden van wat opwinding en aanraking met ons doet, en dat we durven loslaten ‘hoe het moet’.

Angst

Een voorgeschiedenis van faalangst, maar ook het meemaken van een dreigende gebeurtenis waarin iemand zelf of een dierbare in gevaar was, geeft nog jarenlang een reden tot alertheid. Ook in de seksuele verkenning is dan grote voorzichtigheid te zien. Of juist totaal tegenovergesteld: nergens bang voor zijn, alles willen proberen, maar mogelijk wel risico’s lopen en jezelf te weinig beschermen.

Manon Volkers heeft veel expertise van de behandeling van seksuele klachten in combinatie met nare seksuele ervaringen, fysiek geweld of een bevallingstrauma/postnatale depressie, angstklachten en relatieproblematiek.

Binnen de gesprekken bij de seksuoloog is er ruimte om te delen hoe ieder de huidige seksuele relatie ervaart. Er zal duidelijkheid komen over grenzen en wensen, waarbij we rekening houden met ieders persoonlijke stijl en voorkeur. Als therapeut kijk ik mee hoe alles jullie positief en negatief raakt. Immers seks is als een emotie in beweging en we gaan op dat vlak ruimte maken. Indien nodig ruimen we obstakels op. En indien wenselijk voegen we nieuwe elementen toe. Er wordt aandacht besteedt aan de ontwikkeling van het vermogen om op een prettige, volwassen manier samen opgewonden te worden. Je gaat zelf, of samen met een partner, thuis aan de slag met het oefenen van kleine concrete fundamentele stapjes, om nabijheid tot elkaar en plezier toe te laten.

Er is oog en oor voor de mogelijke teleurstellingen en de onzekerheden die jullie tegenkomen. De therapeut rijkt woorden aan die het hele proces begrijpelijk maken waardoor het zal voelen als een zingevende ontdekkingsreis.

Gun jezelf tijd en ruimte om onder begeleiding van een specialist te praten over seks!